AYAŞ DOMATESİ COĞRAFİ İŞARET OLARAK AVRUPA BİRLİĞİ’NDE TESCİL EDİLDİ

Avrupa Komisyonu ‘Ayaş Domatesi’nin Korunan Menşe Adları Siciline (PDO) eklenmesini Kasım 2023’te onayladı.

‘Ayaş Domatesi’, Ankara ilinin Ayaş ilçesinde yerel ekotipe ait tohum ve fidelerden yetiştirilen ince kabuklu ve çok sulu bir domatestir. İri ve etlidir, derisi donuk pembe-kırmızı bir renge sahiptir ve domatesin dış yüzeyinde hafif çıkıntılar vardır. Meyve ikiye bölündüğünde, etli kısım üzerinde beyaz bir leke görülebilir. Yüksek asitliği nedeniyle hafif tuzlu ve limonlu bir aromaya sahiptir.

‘Ayaş Domatesi’ türü 1960’lı yıllardan beri Ayaş’ta yetiştirilmektedir. İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ayaş ilçesinin iklimi, bölgenin geri kalanının iklim özelliklerinden farklıdır ve mikro iklim (mikroklima) özellikleri gösterir. Bu iklim ürün özelliklerini, ‘Ayaş Domatesi’nin kalitesini etkiler.

Bu yeni coğrafi işaret, Avrupa Birliği nezdinde halihazırda korunan 1.672 gıda ürünü listesine eklenmiştir. ‘Ayaş Domatesi’ menşe adı olarak tescil edildiği için, esas ve tüm özelliklerini sadece Ankara Ayaş ilçesi sınırları içinde, bu coğrafi alana özgü doğal ve beşerî unsurlardan almaktadır. Bu nedenle ‘Ayaş Domatesi’nin üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerin tümünün Ayaş sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir.

‘Ayaş Domatesi’ Avrupa Birliği’nde tescil alan Türkiye’den 17. Coğrafi işarettir.

tr_TRTurkish